lördag 18 juni 2016

Freja med förstoppning och förlösning

Freja var inte sig lik i stallet. Hon kom inte till boxdörren när jag öppnade och såg ut som hon sov i stallgången. Min ursprungsplan var att göra i ordning henne, ta henne på lina tio minuter på fältet i mycket trav och galopp, sedan rida tjugo minuter och avsluta med att skritta en liten bit bort på vägen, men då hon verkade hänging bestämde jag mig för att trekka henne i skogen i en halvtimme i stället. Lämnade Freja på stallgången och gick in i huset för att byta till gympadojor.

När jag kom ut i stallet hade Freja lagt en rejäl hög i stallgången och var betydligt piggare. Så jag återgick till ursprungsplanen, förutom att jag red i gympadojor. Under arbetet på lina så släppte Freja luft så att det small om det. Likaså i uppsutten trav.

På lina så hade vi fokus på att komma igång, sedan att mjukna och komma i stretch. Vi travade en hel del i öppna och sidvärtes, samt en och annan galopp.  Freja har på en vecka utvecklats fint. Lite delfinhals och mer muskler än när jag hade henne på lina senast.

Uppsuttet så började det med att hon stod fint still efter uppsittning. I början var Freja lite ofokuserad, det blåste mycket, men vi kämpade på med böjningar tills hon blev mjuk och trav på rakt spår. Det tio minuter och sedan gjorde vi spiral in och ut i båda varven. I mellan varvet på spiralen så hade vi nacken högst. Det gav stor reaktion. Hon gav lite energi, men höll ryggen på plats. När vi skrittade på gruset vid ladan och nästan var ute på vägen, blev Freja rädd och vände 180° och stannade sedan. Jag satt kvar bra och skänkte en tanke till Lenny, som tränade mig så väl på att sitta kvar i 180° vändningar. Jag klarade dem i galopp på honom.

och red även då med gympadojor tydligen.

Freja blev skrämd, men jag manade på henne och vi kom så långt på vägen som jag tänkt. Då hoppade jag av så att vi kunde beta. Börje kom förbi i sin bil, vi pratade och Freja tog in mulen i hans bil. Sedan betade Freja på vresrosorna i tio minuter. Jag gav henne lite Pro Equo i maten efter, för magens skull.

Inga kommentarer: