måndag 30 april 2018

Freja

Dagens Freja var glädjande cool. Planen för dagen var uteritt med fokus på övergångar. Då det blåser 17 m/s idag vajade skogen och grannens plåttak slog. Så jag gick med Freja till de övergivna hagarna på danskrundan. Dels för att slippa grannens plåttak som är som ett lock som öppnar och stänger med smäll i blåsten, dels för att jag ville minska risken med ett träd som faller på oss och dels för att jag ville se om det var ett stycke mark att försöka få låna till bete. Tyvärr är det mest mossa och utmärkt bete för kallblod och ponnyer. Manno hade kunnat försörja sig på det, men Freja och Sockan med föl har ingen nytta av det. Men en remsa med mossa där är riktigt fin att rida på. Slät och lagom hård och skyddat läge. Min "hemliga ridbana".

Först skrittade vi fyrkanter, med halt, side pass 2 - 3 steg åt höger och sedan ett kvarts varv bakdelsvändning åt vänster i hörnen. Svårt att bara ta ett par tre steg i side pass, svårt att inte backa innan side passen. Så jag la in halter mellan och tragglade på. Fyra fyrkanter senare fungerade det ok. Inte i form/sweet spot hela tiden, men väl i skritten mellan och mot slutet var det mer sweet spot i sidvärtes och halt.

Därpå övergångar mellan skritt och trav. Skritt till trav är bara att tänka och öppna. Trav till skritt är svårare, så jag fick till och med rygga Freja ett par gånger för att få in känslan av att hon stannar under mig och inte springer före. Körde fem till tio steg trav och många till fem steg skritt mellan trav omgångarna. När det fungerade så tog vi trav-galopp-trav. Det är bara vissa korta sträckor som passar för galopp bland grästuvorna, men efter några gånger satt övergångarna ur vänster galopp i ett kommunikationsperspektiv, form får komma nästa gång. Fattningarna är fortfarande lite springiga. Men de är och vi galopperar på fält ute. Med tanke på att jag ägt Freja sedan 2013 den 1 december har det tagit tid, men nu går det i alla fall.

Skrittade sista kvarten upp och ner för liten backe mellan hagarna, samt tränade på att flytta bakdelen. Vi försökte få rätt färdriktning genom att rikta rumpan. Total ridtid 45 minuter.


Inga kommentarer: